ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ - КАК ДА ГИ ИЗЛЕКУВАМЕ?

ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ - КАК ДА ГИ ИЗЛЕКУВАМЕ?

Posted on: 04.07.2024

Author: Доц. Румяна Янкова

 • Доц. Румяна Янкова
  Дерматолог-алерголог, Завеждащ сектор с лаборатория при УМБАЛ/ДКЦ Пълмед и Клиника Медидерма, Пловдив

  Гъбични инфекции (микози) могат да възникнат в различни органи и системи на човешкото тяло, но особено често се развиват по кожата и ноктите. 

  Предизвиканата от гъбички инфекция по ноктите, обозначавана в медицината като онихомикоза, е обичайно заболяване, което се явява като следствие от наличието на гъбички по съседната кожа на стъпалата и по-рядко на ръцете. Причинители са различни видове гъби, обитатели на човешкия организъм, или на други организми и структури в околната среда. Най-типични сред тях са гъбичките, наречени дерматофити, но такива са също дрожди и плесени. Те проникват в кожата и ноктите чрез минимални травматични увреждания при педикюр и маникюр, а дори и само при прекалено киснене и размекване (мацерация) с нарушаване на целостта на епидермиса и кератиновата материя на нокътната плочка, инфектират тези тъкани и водят до заболяване с различна степен на активност. 

  Предразпорагащи и рискови болестни състояния са диабет, нарушения на имунитета, на кръвооросяването или на периферните нерви, прекомерно изпотяване (хиперхидроза), предходни кожни заболявания, както и допълнителни фактори като професии или хобита при висока околна температура, овлажняване на кожата и ноктите в басейни, спортни зали, спа центрове и др.

  Понякога засегнатата кожа изглежда видимо здрава или слабо променена със зачервяване, лющене, повърхностно побеляване (подсичане) или с пукнатини (рагади) в гънките между пръстите. Усеща се сърбеж, смъдене, парене. Такава е най-често картината на гъбична инфекция на стъпалата (тинеа на стъпалото), наречена още «крак на атлета», тъй като се наблюдава при множеството спортисти, носещи затворени спарващи обувки.

  Гъбичната инфекция по ноктите започва понякога незабелязано и бива открита случайно, когато се забележи промяна на цвета (белезникавост, пожълтяване, посивяване, потъмняване), а също и загрубяване, удебеляване, чупливост, ронливост, отлепяне, деформация или неприятен мирис на нокътната плочка. Обикновено в началото се засяга свободния краен ръб на нокътя и впоследствие промените се разширяват към основата/корена на ноктите.    

  Онихомикозата не предизвиква общи болестни смущения, протича бавно, но прогресиращо. Доста устойчива е на лечение, тъй като гъбичните причинители се намират в дълбочина, т.е. там, където нокътната плочка се закрепва върху кожата на нокътното легло. С времето се засягат и другите нокти и може да се стигне до заболяване на всички нокти.

  Възможно е възникване на усложнения на околната кожа, като вторична бактериална инфекция или алергична екзема с оток, възпаление, мехурчета, болка или засилване на сърбежа. 

  Заболяването е упорито, трудно се поддава на лечение, изисква последователност, грижа и търпение, за да се постигне успех. Лечебните методи включват антимикотични лекарства, приемани през устата, лазерно лечение, както и локални препарати. Първите са ефективни, но могат да причинят нежелани странични ефекти като главоболие, загуба на вкус, гадене, храносмилателни нарушения. Не се прилагат при бременност и чернодробни проблеми. Лазерното лечение е добра артернатива на таблетките с избягване на техните нежелани ефекти, но трябва да се извършва от компетентни специалисти. Локални препарати, прилагани като самолечение, съдържат натурални антисептични и противомикробни продукти – масла и екстракти от чаено дърво, лавандула, риган, евкалипт, мащерка, карамфил, вратига, смрадлика, прополис, микроводорасли, комбинации с камфор, салицилова киселина, тимол и др.

  Основното локално лечение на онихомикоза се осъществява с лекарствени препарати с активни антимикотични съставки: аморолфин, циклопирокс, пироктоноламин, тербинафин и др.

  ФУНГИТЕР 5% лечебен лак за нокти се използва за лечение на гъбични инфекции на ноктите, който съдържа активната антимикотична съставка аморолфин. Аморолфинът е уникален противогъбичен агент, защото притежава и двете активности - фунгистатична (стопираща развитието) и фунгицидна (убиваща) активност, за разлика от други съставки с единични активности. Поради това спектърът на лечебната активност на аморолфина включва много видове дерматофити, плесени и дрожди, което осигурява по-висока степен на унищожаване на гъбичките, превзели ноктите. 

  Всякa опаковка от 2,5 ml се състои от 1 стъклена бутилка, напълнена с лечебен лак за нокти, 30 почистващи тампона, 30 пили за нокти, 10 шпатули.

  За да се постигне търсеният лечебен резултат, ФУНГИТЕР лечебен лак за нокти трябва да се прилага върху засегнатите нокти веднъж седмично според точни инструкции за употреба. Те са подредени в логичен ред:

  1. За да проникне лакът максимално дълбоко, се прави изпиляване не само на инфектираните части (с промени в цвета, изгледа и формата на нокътните плочки), но и на повърхността на целия нокът чрез изпозлване пила, налична в опаковката. Тази пила не се ползва на здрави нокти, защото така се пренася инфекцията. Необходимостта от пилене на ноктите е изключително важен момент от лечението, поради факта, че проникването на медикамента ще бъде в пъти по-голямо, отколкото без пилене.

  2. Почистване на изпилената повърхност на нокътя с тампон, наличен в опаковката. 

  Действията от т. 1 и 2 се повтарят за всеки засегнат нокът.

  3. Нанасяне на лечебния лак равномерно по цялата повърхност на всеки увреден нокът с шпатула за многократна употреба, налична в опаковката. Изчаква се пълно изсъхване (5 минути). С шпатула от комплекта се почиства попадналото върху кожата лекарство. Предоставените шпатули са за многократна употреба. Те трябва да се почистват след всяка процедура на нанасяне с помощта на тампона, използван за почистване на нокътя.

  След изсъхване, ФУНГИТЕР лечебен лак не се отмива, не се излющва и остава трайно върху инфектираната нокътна плочка. Около 10 минути след изсъхване може да се нанесе декоративен лак за нокти. След изсъхване, лакът за нокти не се влияе от вода и измивни препарати, следователно краката и ръцете могат да се мият. 

  4. Преди да се използва отново лечебният лак за нокти, трябва да се премахне стария слой лак от ноктите с помощта на тампон. Следва изпиляване на ноктите, ако това е необходимо. Нанася се отново ФУНГИТЕР лечебен лак за нокти, както е описано по-горе в инструкцията.

  Използването на ФУНГИТЕР лечебен лак за нокти трябва да продържи, докато инфекцията не се изчисти и здрави нокти не израснат напълно. Възможно е периодът на лечение да отнеме 6 месеца за ноктите на ръцете и 9 до 12 месеца за ноктите на краката. Израстналият здрав нокът е нормално прозрачен, без оцветяване и деформации.

  След оздравяване се изисква поддържане на хигиенен режим без овлажняване и спарване на кожата и ноктите, тъй като при такава подходяща среда, гъбичките могат отново да станат агресивни причинители и да причинят завръщане (рецидив) на заболяването. Предпочитат се памучни чорапи, които абсорбират влагата, а също и се подменят чорапите по-често през деня. Трябва да се избират обувки с добра проветривост и от естествени „дишащи“ материали. Препоръчва се подмяна на старите обувки или тяхното обработване с дезинфектант или антимикотични препарати. Добре е да се намали до минимум употребата на агресивни акрилатни лакове за нокти и изкуствени нокти, поради опасност от дистрофични процеси и контактни алергични екземи.

  Ако все пак възникне съмнение за рецидив на микозата и/или онихомикозата, препоръчително е бързо да се поднови предпазно приложение на локални противогъбични препарати (разтвори и кремове) за кожата, като може да комбинирате ФУНГИТЕР лечебен лак за нокти с ФУНГИТЕР лечебен крем. При неповлияване на гъбичните инфекции или при упорити рецидиви, най-адекватно е терапевтичният подход да бъде определен от лекар-дерматолог.

 • Be the first to comment on this content.

  Post a comment