Категории

Последно добавени

Обява


25.09.2020

Полезно за цялото семейство: Защо пробиотиците набират все по-голяма популярност


08.04.2018

ХЕРПЕС- ВЗЕМЕТЕ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ И СЪКРАТЕТЕ ПРОЦЕСА НА ЛЕЧЕНИЕ


04.06.2022

Захарният диабет

Захарният диабет

Публикувано на: 15.09.2019

Автор: Иван Петров

 • ЗАХАРНИЯТ ДИАБЕТ (diabetes mellitus; от гръцки: διαβαίνω – „преминавам“), накратко наричан диабет е ендокринно заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар в организма. Причината нивата на глюкозата да се покачват е отслабената реакция на клетките към инсулина или недостатъчното му производство от панкреаса.

  ИНСУЛИНЪТ се отделя от т. нар. бета клетки на панкреаса (задстомашната жлеза), като неговата основна задача е да понижава нивото на кръвната захар до нормалните й стойности (3,5 – 5,5 ммол/л). Инсулинът е «ключът», който «отключва вратата» на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея и да се произведе енергия. Така е при хората, които нямат диабет.

  Недостатъчното произвеждане на инсулин е причина за високото ниво на кръвната захар. Натрупването на глюкоза в кръвта причинява хипергликемия, което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

  Най-разпространените разновидности на захарния диабет са:

  Захарен диабет тип 1

  Захарен диабет тип 1:  при този тип тялото не произвежда достатъчно количество инсулин.

  Захарен диабет тип 2

  Захарен диабет тип 2: при този тип клетките имат отслабена реакция към хормона инсулин.

  Гестационен диабет

  Гестационен диабет: появява се по време на бременност.

  Инсулинозависимият диабет тип 1 се характеризира с образуването на антитела, които унищожават бета-клетките на панкреаса. По този начин настъпва пълна липса на инсулин и глюкозата от кръвта не може да влезе в клетките и се натрупва в организма. Нивата на кръвната захар остават високи на гладно и след прием на храна. При този тип диабет допълнителното приемане на хормона инсулин е абсолютно необходимо.

  Когато причината за заболяването е друга, бета-клетките не са атакувани и има производство на инсулин, но въпреки това в тялото има високи нива на кръвната захар, тогава говорим за инсулинонезависим или тип 2 захарен диабет. Неизползваната глюкоза остава в кръвта. Натрупаните количества допълнително затрудняват инсулина и тялото започва да напълнява, а колкото по-голямо е наднорменото тегло на човек, толкова по-слабо може да повлияе инсулина върху усвояването на глюкозата от клетките.

  По време на бременност някои жени могат да имат повишена кръвна захарили така нареченият гестационен диабет и в повечето случаи състоянието се нормализира след раждането на детето. Възможно е да се прибегне до медикаментозна терапия за контрол на кръвната захар, за да се предотвратят усложнения по време на бременността, както и риска от прекомерно наддаване на детето.

  Ранното диагностициране ограничава развитието на усложнения при това състояние, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. За съжаление често те биват пренебрегвани, поради факта, че изглеждат безобидни, което става причина за отлагане на диагностицирането му.

  Симптомите, на които трябва да се обръща внимание са:

  – Силна жажда – постоянната жажда, дори след прием на течности е симптом, който не трябва да се пренебрегва.

  – Силен глад – когато клетките не са получили достатъчно енергия от разграждането на глюкозата, организмът също започва да губи своите сили, след което започва да компенсира с прием на повече калории.

  – Често уриниране – хиперглекимията принуждава бъбреците да отнемат повече вода от организма, това обяснява и по-бързото напълване на пикочния мехур и честите позиви по малка нужда.

  – Хронична умора – причинена от недохранването на клетките и загубата на енергия.

  – Напълняване или рязко отслабване – напълняването може да настъпи поради увеличения апетит, но характерен симптом при диабет тип 1 е отслабването. Недостигът на инсулин е предпоставка за разграждането на мускулите и запасите от мазнини, по този начин организмът си набавя липсващата енергия. Този ефект може да настъпи и при диабет тип 2, но при него е по-скоро временно явление и не така рязко.

   

  Най – добрата превенция срещу диабета е поддържането на нормални стойности на кръвната захар. Балансиран хранителен режим и добра физическа активност спомагат за здравословното състояние на организма.

  Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация всяка година отбелязват на 14 ноември световния ден за борба с диабета. Датата не случайно е избрана, това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. открива инсулина. От тогава до днес непрестанно се организират кампании, които да информират хората за симптомите на това заболяване, защото изследванията категорично сочат, че промяната в начина на живот снижават значително риска от захарен диабет.

 • Коментирайте първи.

  Напишете коментар