Категории

Последно добавени

Доц. Христова: Внимание, повишен риск от тромби!


10.10.2021

Обява


25.09.2020

Какво представлява диабетната ретинопатия

Какво представлява диабетната ретинопатия

Публикувано на: 20.08.2020

Автор: Д-р Весела Михнева, ръководител на Метаболитното отделение в клиниката по Ендокринология на ВМА-София. Автор: Д-р Ивайло Богомилов, Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА-София

 • Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин.

  Инсулинът е хормон, който се произвежда в бета-клетките на задстомашната жлеза (панкреаса). Той има свойството да намалява повишената след прием на храна кръвна захар, като й помага да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея и да се произведе енергия. Така е при хората, които нямат диабет.

  При хората с диабет има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин. 

  Усложненията на диабета настъпват при дългогодишна давност и незадоволителен контрол на заболяването. Освен нормализирането на кръвната захар трябва да се поддържат нормални стойности на кръвното налягане и на холестерола в кръвта.


   

  Едно от най-често срещаните усложнения на диабета е диабетната ретинопатия.

  Какво е диабетна ретинопатия?

  Диабетна ретинопатия е състояние на очите, което може да причини загуба на зрението и слепота при хора, които имат диабет. То засяга кръвоносните съдове в ретината (чувствителния към светлина слой в задната част на окото ви).

  Ако имате диабет, за вас е важно да правите цялостен разширен очен преглед поне веднъж годишно. Диабетната ретинопатия може да няма симптоми в началото, но откриването й рано може да ви помогне да предприемете стъпки за защита на зрението си.

  Контролирането на диабета чрез редовното приемане на лекарствата, повишена физическата активност и здравословно хранене също може да ви помогне да предотвратите или забавите загубата на зрение.

  Какви са симптомите на диабетната ретинопатия?

  Ранните стадии на диабетна ретинопатия обикновено нямат никакви симптоми. Някои хора забелязват промени в зрението си, като проблеми с четенето или виждането на далечни предмети. Тези промени могат да идват и да си отиват.

  В по-късните стадии на заболяването кръвоносните съдове в ретината започват да кървят в стъкловидното тяло (гелообразна течност в центъра на окото). Ако това се случи, може да видите тъмни, плаващи петна или ивици, които приличат на паяжини. Понякога петната се изчистват сами, но е важно да се лекуват веднага. Без лечение кървенето може да се случи отново, да се влоши, или да причини белези.

  Какъв е рискът да имам диабетна ретинопатия?

  Всеки с диабет може да получи диабетна ретинопатия - включително хора с диабет тип 1, тип 2 и гестационен диабет (диабет, който може да се развие по време на бременност).

  Диабетната ретинопатия (ДРП) засяга до 80 % от тези, които имат диабет от 20 или повече години. ДРП е най- честата увреда на очите при диабетици, като и една от водещите причини за слепота в работоспособното население. ДРП е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Поне 90% от новите случаи на ДРП могат да бъдат намалени с подходящо лечение и наблюдение на очите. Колкото по-дълго човек има диабет, толкова по-големи са шансовете му за развитие на диабетна ретинопатия.

  Добрата новина е, че можете да намалите риска от развитие на диабетна ретинопатия, като контролирате диабета си.

  Жените с диабет, които забременеят, или жените, които развиват гестационен диабет, са изложени на висок риск да получат диабетна ретинопатия. Ако имате диабет и сте бременна, направете цялостен преглед на очите възможно най-скоро. Посъветвайте се с Вашия лекар, дали ще се нуждаете от допълнителни очни прегледи по време на бременността.

  Какво причинява диабетна ретинопатия?

  Диабетна ретинопатия се причинява от висока кръвна захар при диабет. С течение на времето наличието на твърде високи нива на кръвната захар може да повреди ретината - частта на окото, която открива светлина и изпраща сигнали до мозъка чрез нерв в задната част на окото (оптичен нерв).

  Диабетът уврежда кръвоносните съдове по цялото тяло. Увреждането на очите ви започва, когато захарта увреди малките кръвоносни съдове, които отиват до ретината, причинявайки тяхното запушване и кръвоизливи. За да компенсират тези запушени кръвоносни съдове, в последствие в очите ви се развиват нови кръвоносни съдове, които не функционират добре. Тези нови кръвоносни съдове могат да кървят лесно.

  Какво мога да направя, за да предотвратя диабетната ретинопатия?

  Управлението на диабета е най-добрият начин да намалите риска от диабетна ретинопатия. Това означава да поддържате нивата на кръвната си захар възможно най-близки до нормалните. Можете да направите това, като извършвате редовна физическа активност, храните се здравословно и внимателно следвате инструкциите на вашия лекар за вашите лекарства за диабет. Ако развиете диабетна ретинопатия, ранното лечение може да спре увреждането и да предотврати слепотата.

  Диагностика на диабетната ретинопатия

  •          Флуоресцеинова ангиография (ФА) - Венозно се инжектира разтвор на вещество, наречено флуоресцеин и с камерата се правят серия от снимки на кръвоносните съдовете на очното дъно. От това изследване очният лекар преценява, дали е необходимо започване на лазерно лечение.

  •          Оптична Кохерентна Томография (ОСТ) - „In vivo“ изследване на ретината в цяла дебелина, което е от изключителна важност за диагностициране на оток в макуларната област.

  Лечението на диабетната ретинопатия зависи от формата и стадия. Може да бъде:

  • медикаментозно лечение (антиагреганти, ангиопротектори, вазодилататори и витамини от група А, В, Е, и РР)

  • лазерно лечение

  • хирургично лечение – витректомия

  Ефективното лечение на напреднала ДРП е лазерното лечение – навременно и правилно проведено. Прилага се с цел стабилизиране на зрението, но не възвръща вече загубеното зрение. Може да се направи в 2 или 3 процедури, или според индивидуалната ситуация, по преценка на лекуващия офталмолог. С помощта на лазер терапията по нататъшната загубата на зрението при пациенти с ДРП се предотвратява в повече от 70% от случаите. Когато отокът в центъра на ретината е много изразен, може да се приложат и вътреочни инжекции.

  Въпреки че лазер терапията помага за изчезването на неоваскуларизациите, тя не може да възстанови увредените тъкани. Същата е невъзможно да бъде приложена при наличието на кръвоизлив в окото. В тези случаи се прилага хирургична процедура, наречена витректомия, за премахване на вътреочния кръвоизлив, както и за залепване на отлепената ретина.

  Витректомията е микрохирургична операция, при която се премахва стъкловидното тяло през много малък разрез. След премахване на стъкловидното тяло то се замества със силиконово масло или газ. Прави се и ендофотокоагулация (лазер по време на операцията).

  От огромна важност за превенцията от развитие на ДРП е мултидисциплинарният подход. Важно е проследяването от офталмолог, общо практикуващ лекар, ендокринолог и личната ангажираност и отговорност на пациента. Важно е регулирането на стойностите на кръвната захар и регулиране на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна. Поддържане на оптимални нива на кръвната захар при диабетици, кръвното налягане и холестерола в кръвта са ключови при превенцията и намаляват риска от развитие на ДРП. 

  Диабекан Ретино е продукт, които допринася за поддържането на нормалното зрение при диабетици и намалява риска от развитие на ДРП. Неговото действие се осъществява като защитава клетките от оксидативен стрес, повлиява нивата на кръвната захар, като заедно с това намалява чувството на отпадналост и умора. В състава на Диабекан Ретино се съдържат редица ретинопротективни биологично активни съставки:

  •          Воден екстракт от цейлонска канела, който допринася за подобряване на инсулиновата секреция, както и за намаляване на инсулиновата резистентност и на нивата на кръвната захар на гладно.

  •          Витамин А - мощен антиоксидант, участва в окислително-възстановителните процеси, които регулират белтъчния синтез и помага за нормалния обмен на веществата.

  •          Лутеин и Зеаксантин - мощни антиоксиданти, които поддържат здравето на очите и доброто зрение, те от своя страна действат като цветен пигмент в макулата и ретината на очите и допринасят за нормализиране на зрителната острота и цялостно подобрение на зрението.

  •          Рутин, Глутатион, Витамини Е и Ц - мощни антиоксиданти, които допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес, а от своя страна рутинът укрепва стената на кръвоносните съдове

  •          Цинк - допринася за поддържането на нормално зрение, защитава клетките от оксидативен стрес, допринася за нормалното протичане на метаболизма на витамин А

  Уникалната комбинация от всички тези съставки на Диабекан Ретино, само в 1 таблетка на ден, е верен помощник при поддържане на оптимално зрение при всеки диабетик и предпазва от развитието на ДРП.

 • Коментирайте първи.

  Напишете коментар