Категории

Последно добавени

ХЕРПЕС- ВЗЕМЕТЕ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ И СЪКРАТЕТЕ ПРОЦЕСА НА ЛЕЧЕНИЕ


04.06.2021

Полезно за цялото семейство: Защо пробиотиците набират все по-голяма популярност


08.04.2018

Доц. Христова: Внимание, повишен риск от тромби!


10.10.2021

Доц. Христова: Внимание, повишен риск от тромби!

Доц. Христова: Внимание, повишен риск от тромби!

Публикувано на: 10.10.2021

Автор: Доц. Христова

 • ВНИМАНИЕ: ПОВИШЕН РИСК ОТ ТРОМБОЗА!  

  Специално интервю по темата с Доц. д-р Красимира Христова

  Много е важно да се грижим за кръвообращението си на всяка възраст. За щастие днес имаме налични системни ензими и продукти, които насърчават здравословното кръвообращение. Един от тях е продуктът ХЕМОНАТ, който ще разгледаме по-подробно в следващите редове. 

  - Доц. Христова, като за начало на тази толкова наболяла здравна тема, моля разяснете

  Какво представляват тромбозите и колко опасни могат да бъдат за човешкото здраве?

  - Кръвоносната система има много функции, но основната е да доставя кислород и хранителни вещества до всяка клетка в тялото. Тромб е медицинският термин за кръвен съсирек. Тромбоза наричаме процеса на образуване на тромба, а запушванията на съдовете от кръвоносната система, които не позволяват на кръвта да стига до тъканите и клетките на организма наричаме емболия. Запушванията могат да се получат вследствие на тромб, образуван на място, или дошъл с кръвотока от друга част на тялото. На практика е застрашен всеки от нас, ако не се погрижим за здравето си и не обърнем внимание на рисковите фактори и симптоми.  

  - Кои са рисковите фактори? Споделяте, че може да е застрашен всеки от нас?!

  - Нездравословният начин на живот, увеличаване на възрастта и теглото са сред факторите, които въздействат на съдовата система. Един от най-силните рискови фактори за т.нар. „дълбока венозна тромбоза“ е след операции (ортопедия и травматология, съдова хирургия и др.), също така и травми с фрактури на кости и при залежаване, както и хора с разширени вени.  Дори ако ви предстои дълъг полет, или ако седите с часове зад бюрото в офиса, трябва да си осигурите поне минимални движения.

  - Това ли е т.нар. синдром на икономичната класа?

  - Да и в професионалната медицина го наричаме "синдром на икономичната класа". Нейната същност е в това, че по време на полета в икономична класа мобилността на краката и тялото е сведена до минимум. И това, от своя страна, е основната причина за дълбока венозна тромбоза. Когато човек е в състояние на неподвижност за дълго време, кръвотокът през вените на краката се забавя рязко, което създава риск от тромбоза, дори при здрави хора. Ковид пандемията намали честотата на пътувания и престоя в офиса, но пък сериозно внимание се съсредочти върху пациентите с инфекциозните заболявания и в частност COVID-19.  

  Повишен е рискът от тромбози при пациенти с активна или скорошна ковид инфекция!

  При някои пациенти, заболели от Ковид-19, се стига до по-бързо сгъстяване на кръвта. Вследствие на това може да се стигне до образуването на кръвни съсиреци, които да запушват кръвоносните съдове. С всеки изминал ден учени дават отговор на въпросите, свързани с подходящото лечение и профилактика, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Включително се разглеждат и търсят ефективни  натурални продукти с фибринолитични ефекти, които намаляват шансовете за образуване на кръвни съсиреци.  

  - Доц. Христова, има ли ясна връзка между тромбозите и имунизациите?

  - Научната оценка на EMA (Европейската агенция по лекарства) и редица учени предопределят безопасното и ефективно използване на ваксините срещу COVID-19. Минимално завишен риск от настъпване на редки усложнения, свързани с настъпване на тромботични инциденти вследствие на ваксинация, се отчете сред някои групи хора, но той е многократно по-нисък от риска от усложнения при инфекция с COVID-19 на същите групи.  Моят професионален съвет е всеки да обсъди с лекуващия си лекар планираната ваксинация и при необходимост, като превенция да приеме продукт, който подобрява реологията на кръвта и намалява риска от тромботични инциденти.

  - Разкажете повече за Натокиназа, като ключов съставка в ХЕМОНАТ и как ни помага в тази превенция?

        О: Натокиназа (Nattokinase) е ензим, извлечен от nattō, популярно японски ястие за закуска, направено от ферментирала соя, след добавянето към нея на бактерията Bacillus subtilis natto. В последните години се провеждат десетки проучвания, които сочат, че Натокиназата е едно от най-доказаните естествени средства за подпомагане функцията на сърцето, кръвоносните съдове и микроциркулацията.

  Натокиназата допринася за правилното функциониране на тромбоцитите, нормалната циркулация на кръвта и благоприятства правилните процеси на кръвосъсирване, като намалява образуването на тромби. Това е от съществено значение за профилактика от възникване на много заболявания, включително заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.  

  - Достъпен ли е у нас този, явно ключов ензим? Как може да си го набавим, в нашата кухня присъстват други традиционни ензими и лактобацили, но не й натокиназа?

  - Достъпен е, дори повече от това! Бъдете проактивни и търсете в аптеките ХЕМОНАТ от Фортекс. Произвежда се от Фортекс Нутрасютикалс, в списъка на водещите компании, произвеждащи хранителни добавки и лекарства у нас.  

  ХЕМОНАТ е иновативна комбинация от 3 активни съставки - натокиназа, поликозинол и витамин Е, подпомагащи правилното функциониране на кръвоносната система и нормалната циркулация на кръвта. Натокиназата подобрява кръвообръщението и предпазва от тромби, а добавеният Поликозанол допълва ефектите на натокиназата и благоприятно въздействие върху нивата на холестерола в кръвта. Хемонат е допълнен и с Витамин Е, който допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес.

  - Какво може да ни кажете допълнително за ПОЛИКОЗИНОЛА В ХЕМОНАТ?  

  -  Редица изследвания свидетелстват за ефективността на поликозанола. Освен това учените изучават и потенциала на това вещество да намалява тромбовете.  Поликозанол е натурален продукт, който пoнижaвaтa cтoйнocтитe нa лoшия LDL xoлecтepoл и тpиглицepидитe в ĸpъвтa по естествен път. Оказва благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система.  

  Поради нежеланието на пациентите да бъдат лекувани с химически средства, особено с цел първична профилактика, налице е нуждата от ефективни, безвредни и в идеалния случай получени по естествен път средства, понижаващи холестероловите нива.

  ХЕМОНАТ е подходящ е за пациенти с повишен риск от тромбообразуване,  

  в това число и такива страдащи от:

  • Исхемична болест на сърцето.  

  • Атеросклероза.

  • Инсулт.

  • Дълбока венозна тромбоза.

  • Периферна артериална болест.

  • Артериална хипертония  

  • Разширени вени.  

  • Хемороиди.  

  Повече за продукта може да прочетете тук:  https://fortex.bg/product/hemonat

   

  Биография:  Доц. Христова е специализирала в престижни университети в Австрия и Белгия. Има успешно защитена магистратура в областта на Аdvance Medical Imaging в кардиологията към Католически Университет в Льовен, Белгия.

  Участва в разработването и клиничното приложение на първия софтуер за триизмерна миокардна деформация. Автор е на много научни статии и учебници, публикувани у нас и в чужбина, носител е награда за млад изследовател на Международната Асоциация по хипертония през 2006 г., както и на редица отличия на национални и международни организации.

  Председател е на Асоциация по неинвазивна образна диагностика в България , Член е на борда на Европейската асоциация по ехокардиография – ЕАСVІ, Член на борда на научния комитет на Американската асоциация по ехокардиография.

  От 2013 до 2015 г. е избрана за Президент на International College of Cardiology (ІСС), от 2016 г. е Генерален Секретар на ІСС, Fellow на Европейската асоциация по кардиология и почетен член на IACS – Meждународната Академия по сърдечносъдови заболявания. От месец декември 2013 г. е член на Борда на Директорите на Световната лига по хипертония , както и член на Борда на  Международната Асоциация по Хипертония.  От 2015 г. доц. Красимира Христова е лектор и гост–професор в Creighton University, Oмаха, Небраска, САЩ.

   

  Източници:  

  • Nattokinase: Benefits, Side Effects, and Preparations (verywellhealth.com)

  • Clinical Trial. Int J Clin Pharmacol Res / 1996;16(2-3):67-72. Effect of policosanol on platelet aggregation in healthy volunteers

  • Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases

  • https://community.bulksupplements.com/nattokinase

  • https://www.bda.bg/bg/covid-19/2195-covid-19-vaccine

  • Hao Wu et al. Breaking the vicious loop between inflammation, oxidative stress and coagulation, a novel anti-thrombus insight of nattokinase by inhibiting LPS-induced inflammation and oxidative stress. Redox Biology, vol. 32, May 2020, 101500

  • Shah AB, Rawat S, Mehta S. An open clinical pilot study to evaluate the safety and efficacy of natto kinaseas an add-on oral fibrinolytic agent tolow molecular weight heparin & anti-platelets in acute ischaemic stroke. Japan Pharmacol Therap. 2004;32:437–451.

   

 • Коментирайте първи.

  Напишете коментар