Категории

Последно добавени

Какви са съставките на ДЕВИРАЛ и как да запазим здравето си, като подкрепим имунната си система!


14.12.2020

Доц. Христова: Внимание, повишен риск от тромби!


10.10.2021

ХЕРПЕС- ВЗЕМЕТЕ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ И СЪКРАТЕТЕ ПРОЦЕСА НА ЛЕЧЕНИЕ


04.06.2021

Какво е диабетна невропатия?

Какво е диабетна невропатия?

Публикувано на: 30.09.2020

Автор: Автор: Д-р Весела Михнева, ръководител на Метаболитното отделение в клиниката по Ендокринология на ВМА-София. Автор: Д-р Ивайло Богомилов, Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА-София

 • Друго често срещано усложнение на диабета е диабетната полиневропатия (ДПНП).

  Какво е диабетна невропатия?

  Диабетната невропатия представлява увреждане на нервите в цялото тяло под влияние на високата кръвна захар и може да промени автономните, двигателните и сетивните функции на самите нерви. Около половината (между 60%-65 %) от хората със захарен диабет имат някаква форма на увреждане на нервите, като честотата е по-висока при по-голяма давност на заболяването и нараства с възрастта. Периферната невропатия е най-честата форма на диабетна невропатия, като в повечето случаи най-ранната изява е със засягане на нервите на долните крайници, в дисталните отдели - пръстите на краката. Високата кръвна захар уврежда първо най-малките кръвоносни съдове и засяга сетивната  функция на нервите. Често това се проявява с изтръпване на ръцете и краката (някои пациенти го описват като мравучкане), впоследствие прогресира до усещане за парене и болка и накрая се стига до загуба на всякаква чувствителност. Най- често тези симптоми се усещат вечер преди или по време на сън, но могат да бъдат и през целия ден. Те водят до влошаване на качеството на живот на пациента на първо място, като това може да бъде сериозен проблем за пациента, много преди да се стигне до напредване на заболяването и загуба на чувствителност. Загубата на чувствителност е особено важна, защото е предпоставка, нараняванията да останат незабелязани, което да доведе до сериозни инфекции и последващи ампутации. Хората със захарен диабет имат над 25 пъти по-висок риск от ампутация в сравнение с хората без диабет. Въпреки това, при правилно комплексно лечение от мултидисциплинарен екип, голяма част от ампутациите, свързани със захарния диабет, могат да бъдат предотвратени. Хората със захарен диабет трябва редовно да преглеждат краката си.

  Поддържането на кръвната захар в нормални граници предотвратява или забавя увреждането на нервите. В случаите, при които вече е налице увреждане на нервите, добрият контрол на кръвната захар помага да се предотврати или забави прогресията на увреждането. Забавянето на прогресията на заболяване е изключително важна, за да се предотвратят тежките последствия, като ампутация или тежка инвалидизация на пациента, при тежките форми на болестта. Веднъж проявила се, полиневропатията не може да се излекува напълно, но може да се контролира, до степен, която да не води до влошаване на качество на живот на човека .

  Какви са причините за увреждане на нервите?

  Причини за невропатия могат да бъдат:

      - метаболитни фактори - висока кръвна захар, голяма давност на захарния диабет, повишени нива на мазнини в кръвта, високо кръвно налягане, наднормено тегло

      - невро-съдови фактори, водещи до увреждане на кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества към нервите

      - автоимунни фактори, които причиняват възпаление в нервите

      - механично увреждане на нервите - синдром на карпалния канал

      - наследствени фактори, които повишават податливостта към нервни заболявания

      - начинът на живот - тютюнопушене и употреба на алкохол

  Периферна невропатия

  Най-често срещаният тип невропатия е периферната невропатия. Тя засяга нервите на ръцете и краката. Обикновено започва от краката, като симетрично засяга и двата крака.

  Какви са симптомите при периферна невропатия?

  Симптомите на периферната невропатия са по-силни през нощта. Първоначално има изтръпване, впоследствие се появява болка (изгаряща, пронизваща или стрелкаща), парене, боцкане (чувствам „игли“ в краката), повишена чувствителност при допир (болка при докосване от чаршафи; чувствам, че краката ми са обути с чорапи, когато съм бос), слабост, скованост, чувство за изстиване и затопляне на крайниците, до пълна загуба на чувствителност в крайниците (липса на болка в краката дори при наранявания, липса на чувствителност за топло и студено), нестабилност при изправяне и ходене, промяна на походката, деформиране на краката и ръцете, наличие на отворени рани (наричани язви) на краката.

  Въпреки че поддържането на нивата на кръвната захар в норма може да предотврати изявата на периферна невропатия, както и да забави нейната прогресия, няма ефективни лекарства, които да възстановят вече увредените нерви. Ето защо редовните прегледи на краката са изключително важни, за да се постави диагнозата рано и да се избегнат усложнения. След като се открие периферна невропатия, фокусът е върху поддържането на краката здрави и върху лечение на болката. За лечение на увредените нерви трябва да поддържате нивата на кръвната захар в целевия диапазон, да лекувате болката и да пазите краката си.

  Преглед на краката

  При всяка среща с Вашия лекар трябва да свалите обувките и чорапите си за преглед на краката. Веднъж годишно трябва да се прави пълен преглед, което включва: оглед на кожата на краката, изследване на нервната и мускулната функция и кръвоносните съдове на краката.

  Изследване на нервната функция

      -   Докосване на краката с монофиламент, който представлява специална нишка и с камертон за изследване на сетивната функция.

      -   Изследване на нервната проводимост за проверка на скоростта, с която нервите изпращат съобщения и електромиография за проверка работата на мускулите, т.нар ЕМГ.

  Лечение:

  Добрият контрол на кръвната захар е от решаващо значение за забавяне на прогресията на увреждане на нервите. Специфичното лечение на невропатията е различно в зависимост от засегнатите нерви. Има лекарства, които помогнат при болка и подобряват различни функционални нарушения.

   Доказано във времето е лечението с алфа-липоева киселина, Витамин В, вазоактивни медикаменти. При данни за  ДПНП, свързана с болкови прояви, се прилагат препарати от групата на Габапентините, които са един вид централни инхибитори за болковото възприятие. Важно е лечението на ДПНП да започне рано, още при първите най- дискретни симптоми от страна на пациента, или при регистрирани изменения от нормата, при извършване на изследване на нервната функция (най-често чрез ЕМГ). Появата на тежка и постоянна болкова симптоматика говори за напредване на  заболяването. Още в ранни етапите е важно да се започне лечение с алфа-липоева киселина и витамини от групата  B. Именно чрез тези медикаменти, може да забавим процеса на развитие и дори да подобрим налична ДПНП.  Диаврон 600 съдържа оптималната доза алфа-липоева киселина (600 мг) и необходимите витамина от групата В. Те помагат като подобряват нервната проводимост, допринасят за подобряване на кръвоснабдяването на нервите и чрез силния си антиоксидантен ефект. Добавеният магнезий в Диаврон 600 е само още една полезна съставка, необходима за нормално функциониране на нервната система. Уникалното на препарата е именно това, че в 1 таблетка на ден, може на намерите всички важни вещества, с които може да помогнете на нервната си система. 

 • Коментирайте първи.

  Напишете коментар