Актуално

Знаете ли какво е синбиотик?

Знаете ли какво е синбиотик?

Разликата между синбиотик и пробиотик
За пробиотиците се говори много. Те са жизненоважни микроорганизми, които са изключително необходими за микробния баланс на стомашно-чревния тракт, за защитата на организма от болестотворни бактерии и за правилното и ефективно храносмилане.

Съществуват обаче и пребиотици. Те са вещества от органичен произход, които осигуряват благоприятни условия за развитието на пробиотиците в стомашно-чревния тракт като подпомагат и засилват действието им. Доказано е, че действието на пробиотиците е по-ефективно, когато е в комбинация с пребиотик. Пример за перфектен пребиотик е инулинът, който е комплекс от изцяло разтворими фибри, извлечени от цикорията.
Когато пробиотици и пребиотици попадат в организма заедно, те започват да действат синергично, т.е. съвместно, в една посока, с една цел и със значително усилване на ефекта. Затова продукт, в който има пробиотици и пребиотици се нарича синбиотик.

В редица изследвания са доказани ползите от прием на синбиотици:
- Потискат развитието на болестотворни бактерии, които са от основните причинители на стомашно-чревни заболявания като колит, диария, подуване на корема и др.
- Особено ефективни са при запек. За облекчаване на това мъчително състояние пробиотичните бактерии действат в тънките черва, а пребиотикът - в дебелото черво.
- Подобряват вътрешния микробен баланс на стомашно-чревния тракт.
- Осигуряват правилно и ефективно храносмилане, което е важен фактор за поддържането на здравословно тегло.
- Подпомагат изхвърлянето на излишните продукти от метаболизма.
- Повишават имунитета на организма.
- Подобряват устойчивостта срещу алергии.
- Намаляват нежеланите ефекти при лечение с антибиотици. С унищожаването на патогенните микроорганизми антибиотиците, за съжаление, унищожават и нормалната чревна флора.
- Възстановяват баланса на микрофлората при вагинални и уринарни проблеми.
 
Пример за успешна симбиоза на пробиотици и пребиотик е синбиотик ПРОБИЕН - последно поколение синбиотик, който съдържа специално разработени пробиотични култури Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium longum и пребиотик-инулин.
Прoбиотиците са живи микроорганизми. За да останат живи са нужни специални условия - ниска температура (1-5°С) и влага. Това прави съхранението им трудно и неудобно.
Синбиотик ПРОБИЕН, за разлика от много от пробиотиците, се съхранява на стайна температура. Това се постига заради специално разработените микрокапсулирани пробиотични култури. С помощта на уникална технология те са облечени в микроскопични обвивки, които ги защитават от външни условия. Попадайки в стомашно-чревния тракт, в подходящите влага и температура, пробиотичните култури се „събуждат" и започва бурно им размножаване и действие.