Актуално

Коензим Q10 и сърцето

Коензим Q10 и сърцето

Коензим Q10 е вещество, което се намира естествено в организма и помага за преобразуване на хранителните вещества в енергия. Коензим Q10 се намира в почти всяка клетка в организма и е мощен антиоксидант.
Антиоксидантите се борят с вредните частици в тялото. Тези вредни частици са свободните радикали, които увреждат мембраните на клетките и дори могат да причинят клетъчна смърт. Учените вярват, че свободните радикали допринасят за процеса на стареене, както и за редица здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Антиоксидантите, като коензим Q10, имат способността  да неутрализират свободните радикали и могат да намалят щетите, които те причиняват.
Изследователи смятат, че коензим Q10 може да помогне при сърдечно-съдови заболявания, защото подобрява производството на енергия в клетките, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и действа като антиоксидант.

След сърдечен инфаркт
Клинично проучване е установило, че хората, които са приемали добавки с коензим Q10 в рамките на 3 дни след сърдечен удар, са имали по-малка вероятност да получат последващи сърдечни удари и болка в гърдите. Те също са имали по-малка вероятност да умрат от сърдечно-съдови заболявания. Счита се за наложително всеки човек, получил сърдечен удар, да се консултира с лекуващия си лекар за прием на добавки с коензим Q10.

Сърдечна недостатъчност
Има доказателства, че коензим Q10 може да помогне за лечение на сърдечна недостатъчност като се комбинира с конвенционалните лекарства. Хората, които имат застойна сърдечна недостатъчност, когато сърцето не е в състояние да изпомпва кръвта, могат също да имат ниски нива на коензим Q10.
Клинични тестове показват, че добавки с коензим Q10 помагат за намаляване на подуването на краката, намаляване на течността в белите дробове, облекчаване на дишането и увеличаване на физическата енергия при хора със сърдечна недостатъчност.

Високо кръвно налягане
Няколко клинични проучвания, включващи малък брой хора предполагат, че коензим Q10 може да понижи кръвното налягане. В проведен анализ, след преглед на 12 клинични теста, изследователите стигат до извода, че коензим Q10 има потенциал за понижаване на систоличното кръвно налягане с до 17 mm Hg и на диастоличното кръвно налягане с 10 mm Hg.

Висок холестерол
Хората с висок холестерол са склонни да имат по-ниски нива на коензим Q10. Има известни доказателства, че коензим Q10 може да намали нежеланите лекарствени реакции от лечението с холестерол-понижаващи лекарства, наречени статини, които намаляват естествените нива на коензим Q10 в организма.

Диабет
Добавки с коензим Q10 могат да подобрят здравето на сърцето и да помогнат в управлението на високото кръвно налягане при хора с диабет.

Увреждане на сърцето, причинено от химиотерапия
Няколко клинични проучвания показват, че коензим Q10 може да помогне за предотвратяване на увреждане на сърцето, причинени от някои лекарства за химиотерапия.

Сърдечна операция
Клиничните тестове показват, че приемането на коензим Q10 преди операция на сърцето, включително байпас хирургия и трансплантация на сърце, може да намали щетите, причинени от свободните радикали като засили функцията на сърцето и установи по-ниска честотата на неритмична сърдечна дейност (аритмия) по време на фазата на възстановяване.