Актуално

Канела при диабет

Канела при диабет

Все повече проучвания доказват, че канелата понижава кръвната захар и холестерола.

Канелата прави  клетките  по-отзивчиви към инсулина, което води до по-добър глюкозен контрол.

Доказано е, че канелата помага за намаляване на липидите и има противовъзпалителни свойства. Резултатите от проучване показват, че приемането на канела води до намаляване на серумната глюкоза, триглицеридите, LDL холестерола и общия холестерол при хора с диабет тип 2.

Канелата има инсулиноподобна дейност, която повишава ефективността на инсулина.

Канелата има и био-активен компонент, който има потенциал за предотвратяване или преодоляване на диабет. Тя също повишава жизнеността, енергийния баланс, подобрява храносмилането на плодове и млечни продукти, и помага за намаляване на подуването на корема и образуването на газове.

Според изследване, проведено от американското министерство на земеделието, канелата помага за контролиране на нивата на кръвната захар при диабетици тип 2. Канелата помага за стимулиране на производството на ензими за изгаряне на глюкозата и повишава ефективността на инсулина. В направено  проучване, канелата прави инсулина много по-способен да намали нивата на кръвната захар.

Канелата съдържа фитохимикал, който помага на хората с диабет тип 1 и тип 2 да използват кръвната захар, казва д-р Броудхърст. През последните 10 години, изследователи от министерство на земеделието в Мериленд са тествали 60 други лекарствени продукти и хранителни растения,  търсейки същия ефект срещу диабет. "Нищо не се е доближавало до постоянно отличните резултати на канелата", казва д-р Броудхърст.

Проучвания в Университета Джордж Вашингтон също показват, че канелата може да понижи кръвното налягане.

Изследователи от Университета  Тъфтс  са открили, че канелата повече от два пъти увеличава способността на инсулин да метаболизира  кръвната захар, което помага в борбата срещу диабет.

Канелата помага за регулиране на количеството на захари, извлечени от въглехидратите в кръвния поток.

Канелата активира важни ензими в тялото и по този начин стимулира рецепторите в клетките да отговорят по-ефективно на инсулина. Канелата също така потиска ензимите, отговорни за деактивиране на инсулиновите рецептори, което води до инсулинова резистентност. Канелата съдържа калций, хром, мед, йод, желязо, манган, фосфор, калий, цинк и витамини А, BI, В2 и С, много от които са важни за предотвратяване или лечение на диабет.

В проучване изследователите са дали канела на 60 човека с наднормено тегло с диабет тип 2. Дозировките са 1, 3 или 6 грама дневно в продължение на 40 дни. Хората, които приемали канела показали понижение на кръвната захар, вариращо от 18 до 29%.

Източници:

- Best Choices From the People's Pharmacy by Joe Graedon, M.S. and Teresa Graedon, Ph.D.
- 101 Foods That Could Save Your Life! by David W. Grotto, RD, LDN
- Get Balanced-the Natural Way to Better Health with Superfoods by Jan Lovejoy
- Prescription for Dietary Wellness: Using Foods to Heal by Phyllis A. Balch, CNC