Хитозан

Хитозан е хранителна добавка с революционно въздействие за запазване на здравословно тегло и положителен ефект за намаляване на холестерола. Това е природен продукт, създаден на основата на хитиновите обвивки на ракообразни.

Хитозан е 100% натурален продукт, съставен от фибри, които са в състояние да абсорбират излишните мазнини, които се приемат с храната:
  • допринася за поддържане на здравословно тегло
  • действа като “гъба за мазнините” в стомашно-чревния тракт
  • подпомага намаляването на количеството мазнини, които се усвояват от организма
  • предотвратява разпространението на мазнините чрез кръвта и натрупването им в организма
  • допринася за добра обмяна на веществата
  • подкрепя работата на храносмилателната система
  • допринася за нормални нива на холестерола

За да бъде максимално ефективен, процесът на запазване на здравословно тегло с Хитозан е препоръчително да бъде съпроводен със здравословна промяна в начина на хранене и с лека ежедневна физическа активност.

Хитозан е полезен, ефикасен и безопасен.

Съставки (в една капсула): хитозан (сhitosan) c минимум 90% деацетилизация) 250 mg

Дозировка: Приемат се 2 капсули 15-20 минути преди или по време на всяко основно хранене.

Опаковка: 60 капсули в опаковка.
Наднорменото тегло и храната
Проблемните храни, от които се напълнява:

1. Сладки храни.
Вредни са тези изкуствено подсладени храни, в чийто състав има добавена захар. Вместо тях може да се консумират всички видове плодове. 

2. Пържени храни.
Изключително калорични и вредни не само за фигурата, но и за здравето.

3. Храни с трансмазнини.
Главен източник на трансмазнини в менюто ни са хидрогенираните растителни мазнини (маргарин). Те са с високо съдържание на калории и запушват артериите дори повече от наситените мазнини.Съдържат се в почти всички промишлено произведени полуготови храни и полуфабрикати – маргарини, вафли, шоколад, чипс, снакс, солети, сухи супи, бутертесто, кроасани, готови баници и закуски.

4. Бял хляб.
Пълнозърнестият и ръженият хляб са с по-висока хранителна стойност (съдържат повече фибри). 

5. Пълномаслени млечни продукти. 
Препоръчително е да се консумира нискомаслено мляко. Калцият и витамините са в същото количество, както в пълномаслените млека, но мазнините са по-малко.

6. Газирани напитки.
Те са източник на празни калории (без хранителна стойност) и обикновено са силно подсладени. 

7. Алкохол.
Прибавя допълнителни калории, абсорбира се много бързо и забавя процеса на метаболизъм.


Съвети за хранене за успешно отслабване:
1. Закуска.
Така стомахът започва да работи по-бързо, тялото ускорява  метаболизма си и не се допуска появата на „вълчи” апетит по-късно през деня.

2. Често хранене ( до 5-6 пъти дневно).
При пропускане на хранене след време се изпитва неистово чувство на глад. Когато се поглъща голямо количество калории наведнъж, тялото отделя свръх голямо количество инсулин, който извлича кръвна захар от кръвообръщението и я натрупва под формата на телесна мазнина.

3. Малки порции.
Добре е постепенно да се намалява порцията, която се консумира обичайно. Преяждането е вредно. Не е нужно да се дояжда храната в чинията когато организмът е сит.

4. Без храна 2 часа преди лягане.
Храната  зарежда тялото ни с гориво, от което вечер не се нуждаем. Тази енергия не влиза в употреба и се съхранява в нас под формата на мазнина.

5. Много течности.
От 1,5 до 2 л на ден. Всички физиологични процеси, включително храносмилането и изгарянето на калории, протичат по-добре, когато тялото е хидратирано.

6. Внимателно подбиране на хранителните продукти, които се купуват.
Добре е да се избягва купуването на вредни храни като се чете състава на етикетите и се избягват продукти с вложени захар, растителни масла ( които в повечето случаи са хидратирани) или висока масленост.

7. Стоп на безмисленото ядене.
Не е добра идея да се”поглъща” храна, ако човек не изпитва чувство на глад.
От химична гледна точка хитозан е аминополизахарид, съдържащ повече от 5 000 глюкозамидни и ацетилглюкозамидни единици, които притежават свойството да се свързват с мазнините в стомаха, преди те да се абсорбират през храносмилателната система в кръвния поток.

Хитозан е естествен продукт, който препятства мастната абсорбция. Хитозан е несмилаем и не може да бъде абсорбиран от човешкия организъм. Мазнините, свързани с хитозан също не могат да бъдат абсорбирани. Това свойство на хитозан намалява значително количеството калории, които се приемат от организма.

Хитозан е забележителен със способността си да абсорбира мазнини 5 пъти повече от своето тегло. Той притежава потенциала да предизвиква революция в програмите за поддържане на здравословно тегло, като по този начин намалява значително опасността от редица заболявания, свързани със затлъстяването.
Хитозан е един изключителен “КАПАН ЗА МАЗНИНИ” заради свойството да се свързва с мазнините в стомаха и да ги извежда от организма, преди те да се абсорбират. Действието му се обяснява с ефекта на мрежата  - положително заредения хитозан привлича отрицателно заредените мастни и жлъчни киселини, предпазва ги от атаките на липидните ензими и пречи на тяхното усвояване. Така хитозан действа като “гъба” за мазнините в стомашно-чревния тракт и предотвратява натрупването им в организма.

Хитозан е производен продукт на хитина.

Хитинът има много приложения в здравеопазването и хранителна промишленост: 
  • свързва се с мазнините и ги абсорбира;
  • помага за поддържане на здравословно тегло;
  • редуцира лошия холестерол;
  • повишава добрия холестерол;
  • помага за бързо зарастване на рани;
  • притежава антибактериални, антимикотични и антивирусни качества;
  • действа като антацид;
  • забавя процесите на образуване на зъбен камък и кариес;
  • помага при контрола на кръвното налягане;
  • ускорява процеса на възтановяване на костите;
  • подобрява абсорбцията на калций;
  • намалява нивото на пикочна киселина.

Проучвания
Най-известното клинично изследване на ефекта на хитозан е проведено в Хелзинки и показва, че при прием на хитозан в продължение на 4 седмици участниците са успели да редуцират теглото си с 8%.

Японски изследователи са стигнали до заключението, че хитозан е ефективен хипохолестеролемичен агент. С други думи, той  спомага за ефективно понижаване на нивото на холестерол в плазмата без странични ефекти. 

В изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition се посочва, че хитозан има еднакъв ефект като този на холестрирамина, без страничните явления на последния. Хитозан е намалил нивата на холестерол в кръвта с 66%. 

Пак в Япония възлагат големи надежди на хитозан при болни с бъбречни проблеми и при болни от подагра, заради способността му да абсорбира уреята и амонякът.

Безопасност
  • Хитозан е безопасен природен продукт. 
  • Важно е да се знае, че хитозан усвоява мазнините, но с това действие възпрепятства и усвояването на мастноразтворимите витамини и минерали. Затова е желателно да  се осъществява допълнителния им прием отделно от този на хитозан.
  • Хитозан не се препоръчва при непоносимост към хитозан, морски продукти и такива, съдържащи хитин. Не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.