Актуално

Грип или настинка

Грип или настинка

Грипът, ако не се лекува своевременно,  може да има много по-сериозни последици – пневмония и даже летален изход. 
Лечението на грип трябва да започне още в първите 48 часа от появяването на симптомите. Приемът на антивирусни препарати е необходим за по-лекото и бързо протичане на грипното заболяване.

Бързо и рязко появяване на симптомите: грип
Симптомите на настинката – възпалено гърло, кашлица, хрема, евентуално лека температура - се появяват постепенно и продължават около седмица.
Симптомите на грипа – възпалено гърло, висока температура, главоболие, мускулни болки, силна отпадналост, кашлица – се появяват много бързо, понякога в рамките на 2-3 часа, и са много по-силно изразени от тези на обикновената настинка. При правилно лечение те отшумяват на 2-5 ден след началото, но силната отпадналост и преумора остават още 1-2 седмици.

Висока температура: обикновено означава грип
Настинката протича с по-лека температура или без никакава. Но това не се отнася за децата, които могат да изкарат и настинка с висока температура.

Силна отпадналост и преумора: грип
Когато има грип, човек се чувства изключително отпаднал, преуморен и с необясними болки в мускулите по цялото тяло. Цялостната преумора на организма може да продължи до 3 седмици, особено при хора с хронични заболявания или слаб имунитет.

Главоболие: по-голяма вероятност за грип
Главоболието не е най-надежният симптом за диагностицирането на грип. Настинката също може да предизвика главоболие, но то е по-леко и преминава. Главоболието при грип е силно изразено и продължително.

Кашлица: възможен симптом и за грип, и за настинка
И грипът, и настинката са респираторни заболявания, които засягат дихателните пътища и могат да предизвикат кашлица.

Пневмонията е възпаление на белите дробове, което може да е усложнение вследствие на грип. Необходима е консултация с лекар, ако симптомите са постоянна кашлица, висока температура, задъхване, недостиг на въздух, болка в гърдите и откашляне на секрети.

Болки в ушите: и грип, и настинка
И грипът, и настинката могат да предизвикат болки в ушите, защото се предизвиква дразнене на евстахиевата тръба, която свързва гърлото със средното ухо. Това дразнене може да предизвика тъпа или остра болка.

Възпалено гърло: така започват повечето настинки
Повечето настинки започват с постепенно възпаляване на гърлото в рамките на 1-2 дена. Към това може да прибавите течащ или запушен нос.  Грипът също може да протича с възпалено гърло, но там са налице и другите симптоми – висока температура, главоболие, силна отпадналост, болка в мускулите.

Хрема: по-вероятно настинка
Течащият и запушен нос е симптом по-скоро на настинката. Но инфекции на синусите могат да бъдат предизвикани и от грипа – дълбока и постоянна болка в скулите, челото или носа.

Профилактика за грип и настинки:
-    лична хигиена, свързана главно с миенето на ръцете със сапун и топла вода;
-    здравословно хранене, богато на плодове и зеленчуци;
-    хранителни добавки, помагащи за поддържането на силен имунитет.