Актуално

Безсънието

Безсънието

Как да се преборим с безсънието?
 
•          Режим
Изграждането на режим за лягане вечер и съответно за ставане сутрин може да помогне за по-стабилен сън.

•          Без кафе и алкохол
Отказване от напитки с кафеин, алкохол и от никотин в късните часове на деня. Кафеинът и никотинът са стимуланти, които пречат на нормалното заспиване. Алкохолът може да предизвика събуждане през нощта и пречи на качеството на съня.

•          Физическа активност
Създаване на физическа активност, най-добре в течение на деня, до три-четири часа преди лягане. Физическото натоварване непосредствено преди сън, може да стимулира допълнително организма и да попречи на заспиването.

•          Лека вечеря
Леката вечеря, по възможност до два часа преди лягане, се отразява добре на качеството на съня. Преяждането с тежки храни, особено непосредствено преди сън, води до чувство на тежест и натоварва организма.

•          Удобства
Заобикалящата среда играе немаловажна роля за качеството на съня. Леглото трябва да е удобно, а стаята - тиха и затъмнена. Твърде горещото време или ниската температура на въздуха също могат да попречат на чувството на комфорт.

•          Анти-стрес
Всекидневните проблемите често са причина за безсъние.
-           Създаване на списък с утрешните задачи може да успокои емоционалното състояние.
-           Създаване на рутинна дейност преди лягане също успокоява и откъсва от ежедневния стрес. Това може да бъде четене на книга или списание, слушане на музика, гледане на спокоен филм, взимане на топъл душ или вана.
 

•          SOS
Допълнителна помощ за справяне с безсънието могат да окажат хранителни добавки с мелатонин и природни екстракти. 

Мелатонин е естественият хормон на съня, който намалява в стресови за организма ситуации и води до трудно заспиване и събуждане през нощта.
SOS природни съставки, които помагат за спокоен сън - L-теанин от зеления чай и маточина.