Актуално

Антибиотик и синбиотик

Антибиотик и синбиотик

Антибиотици

Антибиотиците са антимикробни лекарства, които борят бактериалните инфекции като убиват бактериите или да ги спират от възпроизвеждане.

Антибиотиците не трябва да се използват за лечение на настинки или вируси, защото могат да принесат повече вреда, отколкото полза. При честа и ненужна употреба тялото изгражда резистентност към антибиотици, което ги прави неефективни в бъдеще, когато може наистина да се нуждаем от тях.

Антибиотиците убиват лошите бактерии, но едновременно с това унищожават и добрите бактерии, от които организмът се нуждае за да бъде в добро здраве.

 CNN health обяснява, че полезните бактерии предпазват тялото, но антибиотиците  "могат да отворят дупка за патогените и те да се промушат в тялото”.

В организма съществуват около един трилион микроорганизми. Антибиотикът нарушава баланса на тези бактерии и може да ни направи уязвими за нови инфекции. Особено често срещани след лечение с антибиотици са гъбичните инфекции.  

Тялото се поддържа от баланса на полезните и вредните бактерии. Ако вредните бактерии растат и се размножават извън контрол, то може да се наложи използването на антибиотик, но антибиотиците убиват едновременно и лошите, и добрите бактерии. 

Синбиотик

Синбиотикът е синергична комбинация от пробиотици и пребиотици.

Важно е да се приема синбиотик при лечение с антибиотици.

Пробиотиците са малки организми, които помагат за поддържането на естествения баланс на полезните бактерии в червата. Те са най-безопасният и естествен начин за овладяване на популацията на нежеланите бактерии, които причиняват микробни инфекции.

Пробиотиците са  добрите бактерии, които са незаменими помощници за храносмилането – намаляват болките и подуването на корема, газовете,  диарията и запека, и активно подкрепят имунната система.

Пребиотиците са несмилаеми растителни разтворими фибри, които се движат през храносмилателната система до дебелото черво. Пребиотиците предоставят необходимата храна за растежа и развитието на добрите бактерии.  Пребиотиците помагат на пробиотиците да растат и да се размножават по-бързо.

Комбинация от  пробиотици и пребиотик (синбиотик) може да бъде особено полезна по време и след прием на антибиотици.

Лекарите изписват антибиотици неотменно с пробиотици и пребиотик (синбиотик) за драстично намаляване на негативните ефекти от антибиотичната терапия.